Chleb domowy na szybko

Ocena: 6/10 (8 z ziarnami i ciekawą mąka)

Czas: 15min (ważenie i mieszanie) + 50-70min (pieczenie)

Koszt: Niski

Trudność: niska

Uwaga: na przypalanie.

1. Osprzęt

  • Naczynie do mieszania
  • 2 keksówki

2. Materiały

  • 4 szklanki wody
  • 1kg mąki (wyjściowo tortowa, ale może być też jakaś ciekawsza, przykładowo orkiszowa)
  • kostka drożdży (10dag)
  • 4 łyżeczki (do herbaty) octu winnego jabłkowego
  • 3 łyżeczki soli
  • ziarna i przyprawy dowolnie

3. Wykonanie

Składniki wrzucamy do naczynia. Porządnie mieszamy. Dodajemy dowolne zioła i ziarna (osobiście lubię kminek i słonecznik) do masy, na dno keksówki, lub na wierzch wylanej masy. Wstawiamy do chłodnego piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni. Chleb pieczemy aż do uzyskania twardej rumianej powierzchni (ok. 50min).

4. Modyfikacje

Wszystkie ziarna są mile widziane, im więcej tym ciekawiej. Dynia i słonecznik pasują idealnie. Podobno ser grochowy daje dobre efekty.

5. Uwagi, komentarze, wnioski

Jeżeli chleb wychodzi pusty w środku, trzeba dobrać lepiej czasy i temperaturę.

Published in: on Marzec 10, 2010 at 4:42 pm  Dodaj komentarz  

The URI to TrackBack this entry is: https://stolnik.wordpress.com/2010/03/10/chleb-domowy-na-szybko/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: