Nalewka Cytrynowa

Ocena: 10/10

Czas: 40-60min (przygotowanie cytryn) + 4 dni (nalew nabiera mocy) + 15-30min (mieszanie) + 3-5 dni (przegryzanie; im więcej tym lepiej).

Koszt: średni (spirytus + cytryny); niższy, jeżeli zastosujemy skórki z cytryn użytych do miodówki

Trudność: średnia, najambitniejszym zadaniem jest odpowiednie obranie cytryn oraz ewentualne modyfikacje przepisu (obliczenia)

Uwaga: na obieranie cytryn, im więcej białego podszycia skórki, tym więcej goryczki i niepożądanych aromatów.

1. Osprzęt

  • Nóż
  • Naczynie na nastaw (słoik) i do mieszania nalewki (miska)
  • Miarka
  • Lejek
  • Butelki
  • Długa łyżka do mieszania
  • Waga gramowa (może być jubilerska)

2. Materiały

  • Spirytus. Do wykonania nastawu w 1-no litrowym słoiku potrzeba ok. 0,6-0,7 l spirytusu 70%.
  • Skórki z cytryn. Na 1 słoik potrzeba 8-10 cytryn.
  • Cukier. Ilość waha się od 50g na litr do 300g.
  • Woda przegotowana.

3. Wykonanie

Cytryny porządnie myjemy. Skórki obieramy bardzo cienko, tak, żeby nie było wcale białej części, lub było jej bardzo mało (odpowiednio obrane cytryny można normalnie wyciskać). Wbrew pozorom najlepszym narzędziem do tego zabiegu jest zwykły ostry nóż. Obieraczki sprawiają więcej problemów niż korzyści. Skórkę wrzucamy do słoja (trzeba wcześniej sprawdzić jego szczelność) i zalewamy 70-cio procentowym spirytusem (nie musi być absolutnie idealnie tyle, różnica 3% nie zniweczy efektu, można nawet 350ml czystego spirytusu zmieszać ze 150-ma ml wody i też będzie dobrze). Słoik odstawiamy na 4 dni, codziennie porządnie mieszając. Olejki eteryczne mogą przechodzić do spirytusu także po 4 dniach, niestety wtedy zaczynają przechodzić wszystkie inne niepożądane substancje. Nalew będzie już na tyle mocny, że nie ma sensu nasycać go bardziej. Dłużej trzymany nalew może mieć zupełnie inny smak (bez porównania gorszy).Ostatni etap to mieszanie. Przykładowe proporcje mojej nalewki na pół litra to: 180ml nalewu cytrynowego 70%, 55ml spirytusu 95%, 265ml wody z 25-oma g cukru. Wychodzi rewelacja.

4. Modyfikacje

Ostatni etap to tak naprawdę projektowanie i mieszanie nalewki. W przepisie występują 3 zmienne: cukier, nalew cytrynowy, wódka (spirytus z wodą). Nalew ma 70%, jeżeli rozrobimy go z taką samą ilością wody słodzonej, uzyskamy nalewkę o mocy 35%. Łatwo zgadnąć, że wystarczy dodać odrobinę mniej wody i uzyskamy moc 40%. Tak powstała nalewka będzie miała bardzo intensywny smak (50% nalewu cytrynowego). Moim zdaniem jest wyśmienita, ale nie każdemu to odpowiada (zwłaszcza kobiety wolą odrobinę lżejsze). Procentowy udział nalewu można zmniejszać dowolnie według uznania, w przepisach oryginalnych używa się jedynie 10% nalewu, ale z cytryn specjalnie dobieranych gatunkowo (no i jest to wtedy wódka cytrynowa, a nie nalewka). Oczywiście, jeżeli zmniejszymy ilość nalewu, trzeba dolać w to miejsce taką samą ilość spirytusu 70% (albo czysty spirytus i wodę). Ostatnim czynnikiem jest cukier. W przepisach oryginalnych występuje 50g syropu cukrowego na 1l nalewki słodzonej i 100g na litr nalewki słodkiej, 200g na nalewkę bardzo słodką, 300 na likier a 400 na krem. Osobiście uważam, że 50g to ilość wystarczająca. Pojęcie syropu cukrowego niesie ze sobą trochę obliczeń i precyzyjnego odmierzania. Jako, że miała to być prosta nalewka, proponuję odmierzyć odpowiednią ilość gorącej wody potrzebną do uzyskania litra nalewki, wsypać do niej 50g cukru i uznać, że mamy potrzebny syrop. Różnica będzie niezauważalna przy tak niskim stężeniu cukru.

Prawdziwy syrop cukrowy robi się poprzez gotowanie wody z cukrem do rozpuszczenia cukru przy nieustannym mieszaniu. Aby uzyskać 1l syropu cukrowego o stężeniu 1kg cukru na 1l (czyli idealny do nalewek), należy rozpuścić 1kg cukru w 420ml wody. Tak naprawdę wystarczyłoby 400ml, ale należy pamiętać o parowaniu wody w czasie podgrzewania. Po rozpuszczeniu cukru należy zbadać objętość syropu. Jeżeli nie ma pełnego litra, oznacza to, że za dużo wody wygotowało się w czasie procesu (częsty przypadek). W takiej sytuacji, należy dolać tyle wody, żeby uzyskać dokładnie litr syropu. Trzeba w tym miejscu zaznaczyć, że litr syropu cukrowego wystarczy do wyrobu 20 l większości nalewek.

5. Uwagi, komentarze, wnioski

Jeżeli wymieszamy wszystkie składniki w sposób standardowy, wtedy przezroczysty spirytus/wódka i przezroczysty, żółty nalew, zmienią się w żółtą mleczną (nieprzezroczystą) nalewkę. Do uzyskania nalewki przezroczystej trzeba się sporo namęczyć z delikatnym przelewaniem składników i nieustannym mieszaniem. W smaku nie ma różnicy, a nalewka nieprzezroczysta prezentuje się chyba nawet lepiej (zupełnie inaczej od innych zwłaszcza na podświetlanym stole).

Ważenie cukru

Nalew na skórkach cytrynowych

Nalewka cytrynowa

Published in: on Marzec 8, 2010 at 7:44 pm  Dodaj komentarz  

The URI to TrackBack this entry is: https://stolnik.wordpress.com/2010/03/08/nalewka-cytrynowa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: