Nalewka Cytrynowa Gorzka

Ocena: 10/10

Czas: 15-30min (przygotowanie cytryn) + 4-7 dni (nalew nabiera mocy) + 15-30min (mieszanie) + 1-3 dni (przegryzanie; im więcej tym lepiej).

Koszt: średni (spirytus + cytryny); niższy, jeżeli zastosujemy skórki z cytryn użytych do miodówki

Trudność: niska

Uwaga: na palce, nic innego nie może się nie udać.

1. Osprzęt

  • Nóż
  • Naczynie na nastaw (słoik) i do mieszania nalewki (miska)
  • Miarka
  • Lejek
  • Butelki
  • Długa łyżka do mieszania
  • Waga gramowa (może być jubilerska)
  • Sitko i filtr (filtr do kawy, gaza, opatrunek, filtr laboratoryjny lub ostatecznie biały papierowy ręcznik bez nadruków)

2. Materiały

  • Spirytus. Do wykonania nastawu w 1-no litrowym słoiku potrzeba ok. 0,5-0,7 l spirytusu 70%.
  • Skórki z cytryn. Na 1 słoik potrzeba 6-10 cytryn, a właściwie skórek powstałych z wyciskania soku.
  • Cukier. Ilość waha się od 50g na litr do 300g.
  • Woda przegotowana.

3. Wykonanie

Cytryny myjemy i kroimy na połowy. Sok wyciskamy na inną nalewkę najlepiej, nie będzie nam teraz potrzebny. Możemy zostawić 1 cytrynę niewyciśniętą. Jedyną ważną rzeczą jest usunięcie pestek. Można je spokojnie wyrzucić. Do niektórych przepisów i do ambitnego mieszania nalewek potrzebny bywa nastaw na pestkach wykonany z 20-to procentowego spirytusu (2-4 tygodnie). Skórki kroimy w słupki tak jak do chińszczyzny i wrzucamy do słoja. Wlewamy spirytus, zakręcamy i odstawiamy na 4-7 dni, codziennie mieszając. Po dłuższym czasie nastaw robi się niemożliwie gorzki i ma niepożądany posmak. Następnie zlewamy powstały nalew do jednego naczynia a skórki wyciskamy dokładnie do kolejnego. Nastaw czysty filtrujemy jeden raz, nastaw z wyciskania dwa razy. Oba nalewy możemy bez problemu zmieszać lub użyć do różnych nalewek, ten drugi powinien zawierać więcej aromatów (polecam jednak wymieszać). Do nastawu wlewamy taką samą objętość osłodzonej wody (50g cukru na 1 litr nalewki wystarczy). W ten sposób uzyskujemy 35%, piekielnie gorzką nalewkę. Wiele osób nie jest w stanie pić nalewki o takich proporcjach dłużej niż 2-3 kolejki. Proporcje można modyfikować tak samo jak normalną Nalewkę Cytrynową.

4. Modyfikacje

Identycznie jak zwykła nalewka cytrynowa.

5. Uwagi, komentarze, wnioski

Nalewka o 50% zawartości nalewu jest niezwykłym doznaniem.

Published in: on Marzec 8, 2010 at 8:07 pm  Dodaj komentarz  

The URI to TrackBack this entry is: https://stolnik.wordpress.com/2010/03/08/nalewka-cytrynowa-gorzka/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: