Cytrynowa Miodówka

Ocena: 9/10 (czyli 2 razy więcej niż większość dobrych sklepowych alkoholi!)

Czas: 30-60min

Koszt: wysoki (spirytus + cytryny + miód); trochę mniejszy, jeżeli ze skórek zrobi się cytrynówkę

Trudność: niska, to nie może się nie udać

Uwaga: na jakość miodu, powinien być naturalny najlepiej jasny; na jakość cytryn, powinny być dojrzałe, o owalnym kształcie, bez wad skórki, gatunki większe bez dużej ilości pestek.

1. Osprzęt

  • Nóż i wyciskarka do cytryn (zwykła szklana)
  • Naczynie na sok i większe na nalewkę
  • Drobne sitko
  • Miarka
  • Lejek
  • Butelki
  • Długa łyżka do mieszania

 

2. Materiały

  • Miód I część (przykładowo pół  litra). Smak nalewki jest zupełnie inny z miodu z naturalnej pasieki, nawet najdroższy sklepowy miód nie ma połowy smaku i zapachu takiego wyrobu.
  • Sok z cytryn I część (przykładowo pół litra). Wydajność cytryn jest dość spora, niestety te lepsze mają gruszą skórkę. Można przyjąć, że na pół litra soku potrzeba kilograma cytryn, najwyżej zostanie do herbaty.
  • Spirytus I część (przykładowo pół litra). Warto zainwestować w porządny, wtedy zupełnie nie czuć go w wyrobie końcowym.

 

3. Wykonanie

Cytryny myjemy letnią wodą. Wyciskamy sok. Sok trzeba koniecznie przecedzić przez drobne sitko. Odmierzamy I część soku, I część spirytusu i I część miodu. Miód musi być płynny, jeżeli jest w postaci stałej, oznacza to, że nie jest kombinowany i jedynie wymaga ogrzania. Topienie miodu powinno odbywać się poprzez kąpiel naczynia z miodem w gorącej wodzie. To trochę trwa, ale gwarantuje, że nie zniszczymy wszystkich substancji wartościowych miodu (gotowanie to absolutna herezja). Składniki dokładnie mieszamy. Jeżeli powstanie piana to całkiem dobrze, z czasem zniknie. Gotową miksturę rozlewamy do butelek (po to ten lejek).

Nalewka jest właściwie gotowa do picia po 3 minutach. Jeżeli jednak jest robiona do spożycia od razu, proponuję dać mniej miodu (powiedzmy  2/3 części). W początkowej fazie miód równoważy cytryny i nalewka wydaje się bardzo mocna. Jeżeli będzie mniej miodu, wtedy cytryny zajmą się smakiem alkoholu. Z czasem (kilka dni), kiedy wszystko się przegryzie i unormuje, nalewka ma słodki aksamitny smak, który wywołuje po chwili przyjemne ciepło w gardzieli. Nalewkę można odstawić na dłuższy czas, ale po tygodniu zaczyna wydzielać się osad z miodu i soku. Nalewka przed podaniem będzie wymagała filtrowania, ale efekt warty jest tych kilku minut. Filtrowanie polega na ułożeniu na sitku gazy/filtru do kawy/filtru laboratoryjnego/białego ręcznika papierowego i powolnym przelaniu nalewki.

 

4. Modyfikacje

 Zmienianie proporcji jest ogólnie dobrym pomysłem. Zmniejszenie ilości spirytusu owocuje powstaniem świetnego likieru. Zmniejszenie ilości miodu nadaje lekkości i kwasowości. Zmniejszenie ilości soku z cytryny potęguje odczuwalną moc.

Świetnym pomysłem są dodatki w postaci kilku goździków do butelki, lub odrobina cynamonu. Wszystko, co pasuje do miodu, pasuje też do nalewki.

5. Uwagi, komentarze, wnioski

Nalewka jest rewelacyjna dla mężczyzn pita jak wódki, a dla kobiet jak likiery. Można się pokusić o doprawianie już w naczyniach (kieliszkach, lampkach). W początkowej fazie, przy jasnym miodzie, nalewka wygląda jak piwo pszeniczne z pianką, posypanie cynamonem lub inną kolorową przyprawą zamienia miodówkę w dzieło sztuki.

Z tej nalewki nie ma odpadów. Ze skórek powinno zrobić się nastaw na nalewkę cytrynową (pestki można także zalać jako dodatek do nalewek).

Miodówka cytrynowa to właściwie pół apteki w kieliszku. Wszystkie dobroczynne właściwości miodu zmieszane z witaminą C z cytryn w rozgrzewającym alkoholu. Podstawowy lek do walki z przeziębieniem i grypą. Najlepszy syrop na gardło (o ile nie przesadzi się z cytrynami).

About these ads
Kategorie: on Marzec 5, 2010 at 7:26 am  Dodaj komentarz  

Adres URI TrackBack do wpisu to: http://stolnik.wordpress.com/2010/03/05/cytrynowa-miodowka/trackback/

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: